Magia z ogrodu. Mój pierwszy miód z mniszka lekarskiego.
Urodziłam się i mieszkam w pięknych okolicach: na zielonych, cichych obrzeżach dużego miasta. Takie położenie daje mi duże możliwości z których staram się korzystać tak często jak tylko mogę.
W tym roku postanowiłam po raz pierwszy przygotować miód z Mniszka lekarskiego - popularnego Mlecza.
Mniszek lekarski jest skarbnicą cennych substancji, do których zaliczamy: witaminy C, D, A oraz witaminy z grupy B, garbniki, flawonoidy, potas, magnez, krzem, żelazo, związki triterpenowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, antyoksydacyjnym i przeciwmiażdżycowym, inulina, karotenoidy, laktony seskwiterpenowe o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym, przeciwgrzybiczym i antyoksydacyjnym, kwasy polifenolowe (kwas chlorogenowy, kawowy, cykoriowy), cholina i asparagina – warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
Do mojego pierwszego miodu użyłam większości kwiatów jak rozkwitła w piękną, ciepłą sobotę, wyszło ok 80 dekagramów.
Do tego 2 litry wody i niespełna kilogram cukru.
Niestety, na dzień dzisiejszy nie wiem gdzie zrobiłam błąd: posłużyłam się przepisem z książki a nie tym jakiego używa moja druga mama - miód wyszedł mi o konsystencji przypominającej konfitury i z lekkim posmakiem goryczki - co jak sądzę jest winą białych części cytryny. Z koloru też nie do końca jestem zadowolona. Nie mniej jednak, codziennie staram się wypić szklankę herbaty z łyżeczką miodu.
Tak twierdzą
naukowcy z Ontario (Kanada). Odkryli oni, stan niektórych chorych na raka
poprawia się po piciu herbaty z mniszka lekarskiego (zawierającej wyciąg z
korzenia tej rośliny).
Źródło: http://www.zdrowyportal.org
Mniszek lekarski
pobudza wytwarzanie żółci przez wątrobę oraz ułatwienie jej przepływu przez drogi
żółciowe do dwunastnicy. Następuje wówczas zwiększenie kurczliwości tych
przewodów, zwłaszcza pęcherzyka żółciowego, i tym samym przeciwdziałanie
zastojowi żółci. Związki czynne mniszka mają również korzystny, aczkolwiek
ograniczony wpływ na czynność wydzielniczą trzustki, a zatem i na normalizację
całego procesu trawienia. Poza tym mniszek lekarski działa pobudzająco
na wydzielanie soku żołądkowego. Medycyna naturalna zaleca stosowanie
przetworów z mniszka w wielu schorzeniach powodujących uszkodzenie wątroby i
zmniejszenie wytwarzania żółci, zwłaszcza w stanach
rekonwalescencji powirusowym zapaleniu wątroby, w zastoju żółci w
pęcherzyku żółciowym, w zagrożeniu kamicą żółciową i jej początkach. Mniszek
jest także stosowany w niedoborze soku żołądkowego.W problemach trawiennych warto sięgnąć po odwar z
korzenia mniszka lekarskiego. Aby przygotować odwar z wysuszonych korzeni
mniszka pospolitego należy dwie łyżki rozdrobnionych korzeni zalać pół litra
wrzącej wody i dalej gotować na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. Po
ostygnięciu przecedzić. Tak przygotowany odwar pije się 2–3 razy dziennie przed
jedzeniem jako środek ułatwiający trawienie, żółciopędny, a także odtruwający i
moczopędny.
Jestem również w
trakcie przygotowywania syropu z młodych pędów sosny. Ale o nim będzie w innym
wpisie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz